2022 – Het einde van de Homo Colossus

Met het vieren van ‘Oud en Nieuw’ nemen we afscheid van het oude en kijken we uit naar het nieuwe. Het loslaten van het oude valt echter niet mee. Het oude is vaak vertrouwd en dat geeft ons comfort. We houden heel erg van ons comfort. Het omarmen van het nieuwe is ook niet altijd eenvoudig. Nieuw is vaak onbekend en dat maakt ons onzeker. En we zijn al zo onzeker.

2022 is het jaar dat loslaten geen keuze meer is. 2021 was daar al een voorproefje van. Alles lijkt inmiddels door je vingers te glippen. Werk, inkomen, vakantie, sporten, relaties, gezondheid… niets lijkt meer op z’n plaats te willen blijven. Alle vertrouwde fundamenten wankelen. De politiek, de zorg, het onderwijs, het financiële stelsel… om maar van de media te zwijgen.

We zijn in rap tempo het oude aan het verlaten. En het is de schuld van niemand. Het is het resultaat van het collectief. Wat je zaait is wat je oogst. We hebben ons alsmaar proberen te verschuilen achter elke vorm van crisis. Het komt zogenaamd allemaal door iets anders. Jezelf in de voet schieten en dan het geweer de schuld geven.

De Homo Colossus is de menselijke equivalent van Rupsje Nooitgenoeg en is het toonbeeld van overconsumptie in alle facetten. Altijd meer, altijd groter, altijd groei. Meer werken, meer lenen, meer kopen. Er lijkt geen einde aan te komen echter… we zijn al over dat einde heen. Wat er vandaag de dag in de wereld aan de hand is is niets anders dan oude wijn in nieuwe zakken proberen te stoppen. Het is een tevergeefse poging.

Het wordt dus niet meer zoals het was. We blijven niet steeds voor dezelfde doodlopende steeg kiezen. Alles wordt anders. Daarom heet het ‘Oud en Nieuw’. Hoe wordt dat nieuwe dan? Dat weet niemand. Het is aan jou om dat zelf uit te zoeken. Het wordt voor jou wat jij er van gaat maken. Je mag (danwel moet) het zelf gaan doen! Eindelijk!

Maar je staat er niet alleen voor. Ook hier is er sprake van een collectief. Al verandert wellicht jouw collectief van samenstelling. De mensen in je directe omgeving kunnen van grote waarde zijn. En velen hebben al stappen gezet waaraan je je zou kunnen optrekken. Komend jaar is jouw eigen verantwoordelijkheid maar je bent allesbehalve alleen.

Het nieuwe jaar 2022 wordt met recht een nieuw jaar. Zeker niet comfortabel. En zeker niet zeker. Het wordt verwarrend, chaotisch, pijnlijk en soms ronduit lelijk. Maar naarmate de tijd vordert wil je steeds minder terug naar het oude en ren je het liefst het nieuwe tegemoet.

2022 zal haar eigen geschiedenisboek schrijven. Het wordt een jaar wat we ons lang zullen herinneren. En ook al krijgt geluk wellicht een geheel nieuwe betekenis…

Ik wens je een bijzonder Gelukkig Nieuwjaar!

Gr.,
Theo Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *